Nothung: een Haags theaterinitiatief

Het zwaard van Siegfried in de opera Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Het was gesmeed door de smit Weyland en was ooit eigendom van zijn vader Sigmund, die het ontving in de hall van de Volsun nadat hij het uit een blok trok waarin Odin het had gestoken, niemand anders kon het eruit trekken.  Het zwaard is minimaal eenmaal vernietigd en opnieuw gesmeed. Daarna kon het een aambeeld in tweeën splijten. Het zwaard maakt zijn drager onoverwinnelijk.

Nothung (genoemd naar een "personage" in onze eerste productie Leatherface) is een onafhankelijk, minimalistisch, amateuristisch en gedisciplineerd theaterinitiatief.

Onafhankelijk: Nothung probeert voorstellingen te maken zonder de hulp van de belastingbetaler in de vorm van subsidies. Na een productie gaan we weer uit elkaar zonder gemeenschappelijk bezit. Dat maakt ons budgetloos, maar vrij. Om met de woorden van de open-source-softwarebeweging te spreken: free as in speech, not as in beer. De acteurs bepalen zelf wat ze doen en hoe ze het doen. 

Minimalistisch: Nothung maakt kleine voorstellingen: weinig acteurs, kleine zalen, bescheiden decors. Deels is dat ingegeven door het feit dat de mensen zelf de kosten dragen, deels ook omdat het theatermaken slechts een hobby is, daar hoef je geen hele kermis omheen te hebben. Als er af en toe een leuke voorstelling uit rolt zijn we tevreden.

Amateuristisch: Nothung doet hobbyprojecten. De acteurs hebben theatermaken als hobby, maar willen de lat hoog leggen. Dat zie je ook aan ons publiek: dat zijn onze vrienden, collega's en familie, en een klein aantal mensen uit de theaterwereld. Daar zijn we ook tevreden mee. Voor een professionele regisseur hebben we natuurlijk wel plaats maar geen budget.

Gedisciplineerd: Ja, je moet ergens de kwaliteit vandaan halen: ons publiek rechtvaardigt het geven van voorstellingen, daar voelen we ons dus verantwoordelijk voor, dus je slooft je uit.

 

Laatste productie

Nothung (of in het Japans 霊剣-ノートゥングReiken - Nōtungu) was met De Zindering van Wanda Reisel te zien in het Theater in de Steeg (Westeinde 165a, Den Haag)

Nothung bestaat deze keer uit: 

Regie: Jasper Stoppelenburg

Vik: Susanne Swint

Lili: Jeanet Schurman

Martin: Walter Rutten

 

Producties 

2008: Leatherface 2010:  De Zindering
foto's en reacties foto's en reacties

 

 

 

 

Er is geen nieuws
... maar je weet maar nooit.

Lees verder